Saturday, December 11, 2010

Suatu Ketika........... myLoVE "myVI"





salam.......

Teringat aku kat myvi ni time masa mula2 beli, mmg berkilat lah.... silau kalau tengok.... dulu aku pilih color hitam nie, coz aku rasa hitam ni nampak macho &
sesuai lah tuk lelaki yang "macho" cam aku nie? macho ke aku ni? no komen.... huhuhu...... skrg myvi aku dah berubah wajah..... akan ku make up dia bagi cantik... belai dia elok2, kasi makan banyak2, bawak gi Klinik selalu... aku pun rasa myvi ku nie kena bawa gi Klinik, coz dah nampak cam tak sihat sangat dah.... tapi kan Perodua nie mmg cekik darah lah,,, sebab tu lah aku tak hantar kete aku kat perodua. Tapi kali ni aku perlu hantar kete aku kat perodua, aku nak tengok diorg servis. Adakah diorang akan menyelesaikan masalah myvi aku yang dalam kesakitan nie???
myvi aku nie pun sebenarnya ada perasaan jugak, bila myvi aku nie merajuk, mulalah dia buat perangai.... huhuhu, aku ingat time aku terasa nak jual je dia nie..... dah mula jatuh cinta kat swift..... dia cemburu kat aku.... so, nak dijadikan cerita aku terlanggar pembahagi jalan dekat parking kete..... habis rabak, dekat side skirt kete aku......... habis RM 200.00, nak kena simen & cat balik kete aku....
kali kedua pun, perkara yang sama berlaku, aku terasa nak jual je kete aku coz aku teringin nak rasa pakai kete lain plak... akhirnya aku xcident akibat hilang kawalan, mujur lah nasib aku baik, time aku memotong lori, lori tu bawak perlahan dan aku hilang kawalan dan terus terlanggar pembahagi jalan, agak teruk juga kereta aku nie..... upah repair semua dalam RM 2000.00 jugak lah... nie semua angkara lori yang bawak minyak terbalik dan minyak diesel tertumpah di jalan raya...... so ti
me tu plak hujan.... bila laju sket.... jalan licin.... terus lah hilang kawalan......
Perkara nie semua, memberi pengajaran kepada aku supaya lebih Bersyukur Dengan Apa Yang Kita Ada.... dan sentiasalah menyayangi myVI ku nie seadanya....
K, lah, nie je aku nak citer tentang kisah cinta antara aku dan myVI..... nanti aku akan post pic kete aku yang dah di make up.. bye bye bye.......

wa'salam..

Saturday, December 4, 2010

Malang Tidak Berbau........

salam,

aku baru je balik dari workshop nie, memang betul lah malang tidak berbau, aku baru je ditimpa accident setelah melanggar pembahagi jalan. memang saat mencemaskan setelah kereta ku hilang kawalan. Ni semua angkara lori minyak yang terbalik & kesemua minyak tertumpah ke jalan, so bila aku speed, terlanggar lopak air, terus je kete aku hilang kawalan dan disitu bermula lah saat mencemaskan ketika kereta aku berpusing dan terus melanggar pembahagi jalan. Alhamdulillah aku selamat.... aku takder apa lagi nak cakap coz kepala tgh pening nak settle pasal kete nie....
k lah out dulu...... berhati-hati lah di jalan raya.... ingatlah orang yang tersayang,,,,,

Thursday, November 25, 2010

My New Gadjet : Samsung ST500 / TL 220 camera

salam,

aku nak citer sket lah pasal gadjet yang aku baru beli nie. aku baru beli kamera kompak digital jenis Samsung, aku
nie sebenarnya tak lah berapa minat sangat camera dengan model samsung nie, aku lebih suka Nikon, Panasonic Lumix, Canon,Olympus, sebab memang terbukti lebih berkualiti dari samsung jenama dari korea kalo tak silap aku. Tapi satu yang buat aku terpikat dengan model ST500 nie, model yang aku beli sekarang nie satu-satunya camera dari jenama samsung yang mengeluarkan dual screen. Setakat nie memang takder jenama lain lagi yang telah mengeluarkan dual screen camera macam samsung nie. So dengan camera nie, korang bleh snap gambar korang sendiri tanpa bantuan rakan-rakan kalian. Jadi sekarang tak perlu risau lagi untuk ambil gambar sendiri kerana samsung telah mencipta satu idea baru bagi mencapai matlamat dan kehendak masyarakat kini yang lebih suka snap gambar sendiri. selain itu, kini pelbagai laman sosial muncul di alam maya contohnya facebook, myspace, friendster, twitter dan sebagainya. Jadi ini memudahkan ko orang untuk snap gambar sendiri dan publish di dalam laman sosial sambil menunggu owg duk puji "kehenseman" dan "kecantikkan" korang..... huhuhuhu....... apa lagik eh aku nak citer tentang camera aku nie, oh selain itu, camera aku ni screen nya 3.0" dan touch screen, 12.2mp, 4.6x optical zoom, HD video record dan lain-lain lagi, terlalu panjang tuk diciterkan, so terasa canggih juga lah, harganya sekarang mengikut harga pasaran semasa, ko orang intai2 sendiri lah di kedai2 yang berdekatan. aku malas ah nak citer panjang coz dah rasa ngantuk sangat dah... ko orang tengok lah sendiri spec dia kat web samsung.... huhuhuhu... papai....


Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha......

Kepada semua yang tersesat ke blog aku nie, aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha....... Semoga Pengorbanan yang kita lakukan mendapat keberkatan.......

Friday, November 5, 2010

MyVi kekal kereta terbaik

Kajian: MyVi kekal kereta terbaik

KUALA LUMPUR 5 Nov 2010. - Kereta MyVi berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai kenderaan paling berkualiti dalam segmen kereta kompak terbaik dalam tempoh empat tahun berturut-turut.

Kajian Kualiti Awal (IQS) Malaysia 2010 itu dijalankan oleh J.D Power Asia Pacific 2010 dalam memberi penilaian terhadap kualiti kenderaan baru dalam tempoh pemilikan dua hingga enam bulan.

Ia mengukur lebih daripada 200 masalah kenderaan yang merangkumi lapan komponen kenderaan iaitu luaran kenderaan, pengalaman pemanduan, ciri-ciri/kawalan/paparan,

audio/hiburan, tempat duduk, HVAC, dalaman kenderaan dan enjin /transmisi.

Semua masalah dirumus dalam bentuk nombor masalah yang dilaporkan dalam ukuran per 100 kenderaan (PP100). Mata PP100 yang rendah menunjukkan kadar kejadian masalah yang rendah dan berprestasi tinggi.

Hasil tinjauan itu, MyVi berjaya menduduki tangga tertinggi dengan 157 PP100, diikuti Viva (178 PP100) dan Proton Savvy sebanyak 199 PP100.

Dalam segmen kereta saiz sederhana permulaan, Honda City berada di tempat teratas dengan 98 PP100. Diikuti Toyota Vios (104 PP100) dan Proton Saga (157 PP100).

Bagi segmen kereta saiz sederhana, Toyota Corolla Altis berada di kedudukan teratas dengan mata 74 PP100 diikuti Nissan Sylphy (81 PP100). Honda Civic (118 PP100).

Toyota Avanza pula mencatat kedudukan teratas dalam segmen MPV/Van dengan 85 PP100, tempat kedua Nissaan Grand Livina (112 PP100) dan Proton Exora (143 PP100).

Untuk segmen kenderaan pikap, Isuzu D-max menguasai tangga teratas bagi dua tahun berturut-turut dengan 51 PP100, diikuti oleh Toyota Hilux (70 PP100) dan Mitsubishi triton (127 PP100).

Tinjauan itu adalah berdasarkan penilaian daripada 2,642 pemilik kereta baru yang membeli kenderaan antara September 2009 dan Mei 2010, termasuk 47 penumpang kereta, pikap dan utiliti daripada 13 jenama.

sumber : Utusan Malaysia Online

Friday, October 15, 2010

Jiwa Kaco......


salam....

Bosannya aku di hari sabtu nie, apa aku nak buat nie! nape lah hari nie aku rasa tension sangat2... isk isk isk.... parah betul.... minggu nie aku de exam kat Kuantan 3 hari, jumaat aku dah ambik cuti, aku rindu sangat kat Kampung, maybe lepas exam Khamis nie aku terus pulang ke Kampung lah. Apa lah lagi aku yg duk pikir nie, maybe aku duk bengang kat member aku nie, kekadang bergurau nie ada hadnya juga, jangan sampai menjatuhkan maruah kite dan menfitnah kite. Aku tak leh lah dengan cara bergurau camtu... malas aku nak pikir lagi pasal hal tu, tau lah aku nak buat camna nanti....
skrg aku duk pikir pasal motorsikal, aku konpius dalam nak cari motor nie... takder ke motor yg murah2 sket..... bosan lah aku asyik naik kete jer.... nak gi tempat dekat2 pun naik kete.... wat membazir minyak jer.....
aku tak tau lah apa aku nak taip lagi nie.... aku rasa mOOd aku tak berapa ok lah hari nie.... cam tak best jer
tolong lah bagi idea, apa aku nak buat nie..... Tolong............!
tahap kebosanan yang amat nie........

Thursday, September 30, 2010

PENEMUAN PLANET BARU MENYERUPAI BUMI

Satu planet menyerupai BUMI ditemui buat pertama kalinya. Planet ini mempunyai bekalan air dan menyokong kehidupan.


Fakta tentang Planet-menyerupai Bumi

Ilustrasi Pelukis
  1. Planet baru ini dinamakan Gliese 581 C sempena nama bintangnya Gliese 581.
  2. Gliese 581 C terletak pada kedudukan "Goldilocks" iaitu kedudukan yang tidak terlalu dekat dan tidak terlalu jauh dari bintangnya (seperti Matahari bagi Bumi) bagi mengelakkan air di muka planet dari membeku atau meruap.
  3. Jarak Gliese 581 C dari bumi adalah 20.5 tahun cahaya bersamaan 193,944,974,687,906.44 kilometer.

    1 tahun cahaya= 946,052,840,000 kilometer

    .
  4. Gliese 581 C 2 kali ganda lebih besar berbanding bumi
  5. Gliese 581 C 5 kali ganda lebih berat berbanding bumi.
  6. Merupakan planet terkecil di luar sistem suria bumi.
  7. Jarak di antara Gliese 581 C dengan bintangnya 15 kali ganda lebih dekat berbanding jarak Bumi ke bulan.
  8. Setahun di Gliese 581 C bersamaan 13 hari di Bumi.
  9. Keadaan siangnya 15 kali ganda gelap dan suhunya lebih sejuk berbanding di bumi.
  10. Suhu di muka plane ialah di antara 0-40 Celcius.

Saintis masih belum mengesahkan samada wujudnya kehidupan biologi di Gliese 581 C . Maklumat awal melalui model komputer menjangkakan permukaan muka planet ini berbukit (berbatu batan) seperti bumi ataupun dilitupi air sepenuhnya. Walaupun belum ada sebarang pengesahan mengenai penemuan kehidupan di planet ini, penemuan ini telah membuka lembaran kepada kajian mengenai BUMI BARU.

KEIKHLASAN & TANGGUNGJAWAB

Assalamualaikum w.r.b,

sekarang ni pukul 1.21am, mata tak ngantuk lagi, tak tau nak watpe, so aku nak citer lah sket pasal KEIKHLASAN nie. Aku tengok dalam dunia nie, susah nak jumpa manusia yang benar-benar ikhlas, kalo mereka menolong orang pun sebab ada kepentingan peribadi. Mereka dah tak tau apa makna keikhlasan yang sebenar. Aku nak cakap pasal KAWAN nie, susah dizaman sekarang nie nak jumpa kawan yang ikhlas, yang ada semua jenis yang suka ambil kesempatan. Tolong diri kita pun mesti ada habuannya. Bila diorang nak sesuatu dari kita manis bila berbicara tapi kita betul-betul di dalam kesusahan dan memerlukan bantuan, macam-macam alasan yang diorang diberikan. Aku nak bagi satu contoh perkara yang pernah aku alami, ada seorang kawan aku nie, dia nak lah tolong kawan dia, kirenya kawan baik dia lah, padahal dia pun bleh tolong, tapi dia x mahu lah nak tolong sebab merugikan dia, so dia mempergunakanlah aku nak menolong kawan dia. Memula aku x kisah lah aku tolong, kali kedua dia mintak tolong aku rasa cam tertipu & macam owg nak ambil kesempatan terhadap aku, so aku tolak untuk menolong dia & lepas tu, kawan dia menuduh aku macam2 yang aku ni kena berubah lah, apa lah, dia cakap x sangka yang aku ni bersikap macam nie. "apa agaknya sikap aku nie" Masa tu aku tak kisah lagi, dia nak cakap apa coz aku nak jaga perasaan dia. Aku plak yang bodoh minta maaf kat dia sebab nak jaga hati dia, tu satu peristiwa mengenai SAHABAT baik lah kononnya.
Tentang KERJA plak, aku nak cakap, kekadang owg nie sanggup berkira dalam melakukan tugasan, aku tak paham lah kenapa?. Diorang takder perasaan ikhlas untuk bekerja ke? Sanggup menipu orang untuk memudahkan diri sendiri, bagi aku itu tak bagus. Kita bekerja telah dibayar gaji, so bekerja lah dengan jujur supaya hasil pendapatan yang kita makan tu berkat. kalo tak berkat hati pun jadi tak bersih, sebab tu ada kes rasuah, pecah amanah, menipu dan sebagainya. So jalankan tanggungjawab dengan sejujurnya.
Pasal CINTA plak, aku malas lah nak komen banyak2 pasal hal nie, sebab aku rasa ko orang pernah merasa hal yang sebegini, pernah tak ko orang dipermainkan. Erm.. kekadang ada juga yang mempergunakan kite dalam hal camnie, bila susah datang terhegeh2 cari kite, tapi bila senang, bukan main kite plak yang dipersalahkan dan ditinggalkan.
Biasalah Manusia ni kan UNIK. UNIK? oh tidak.... sebenarnya setiap manusia boleh berubah yang penting atas hati mereka..... sama ada nak berubah menjadi lebih baik atau tak.... tanyalah pada hati masing2.
aku suka tengok iklan petronas semperna kemerdekaan tu
"KEKUATAN SEBENAR KITA TERLETAK PADA HATI"
jika apa yang kita buat tu IKHLAS dan NIAT yang baik insyaallah kite mungkin berjaya.
k lah semua, aku dah letih menaip nie, renung2kan dan selamat beramal.....

-p-zie-

Saturday, September 25, 2010

BAPA & ABANG LAHANAT : ROGOL DARAH DAGING SENDIRI


ROMPIN: Dua beranak ini layak digelar iblis bertopeng manusia apabila tergamak menjadikan lima ahli keluarga mereka sebagai pemuas nafsu sejak setahun lalu dalam kejadian di sebuah kampung di Pulau Tioman, dekat sini.
Kejadian pertama membabitkan anak perempuan sulung berusia 15 tahun dan masih bersekolah di sebuah sekolah menengah, dekat sini, yang dicabul kehormatan oleh bapanya berusia lingkungan 30-an pada 2008.

Tidak cukup dengan perbuatan terkutuk itu, bapa durjana terbabit menjadikan anak keempatnya yang masih bersekolah di tingkatan satu berusia 13 tahun sebagai tempat memuaskan nafsu pada tahun lalu.

Perbuatan keji itu berlarutan apabila bapa bernafsukan haiwan terbabit merogol anak ketiganya, seorang pelajar tingkatan dua berusia 14 tahun sebelum mangsa seterusnya adalah anak kelima berusia 10 tahun.

Lebih mengejutkan lagi, abang mangsa berusia 17 tahun turut bersengkongkol dengan bapanya apabila merogol dan mencabul adiknya berusia sembilan tahun.

Difahamkan, semua kejadian terbabit berlaku di rumah mereka ketika isteri lelaki durjana itu tiada di rumah. Kejadian rogol itu juga dikatakan turut dilakukan di sebuah chalet di pulau berkenaan.

Kejadian terbabit terbongkar selepas anak perempuan mangsa berusia 15 tahun membuat laporan di Balai Polis Tioman pada jam 12 tengah hari, Selasa lalu, selepas tidak tahan dengan sikap bapa yang sering bergaduh dengan ibunya.

Selepas mangsa mendedahkan semua kejadian terbabit, polis mendapati lelaki itu bersama anaknya menghilangkan diri.

p/s : tak sangka bapa dengan anak lelakinya berperangai mengalahkan binatang.... huhuhu.... rasanya binatang pun x camni......

Friday, August 27, 2010

Balik Kampung....



salam,

lama dah tak update blog, erm semalam cuti Nuzul quran, hari selasa nie plak cuti merdeka, so aku ambik lah cuti hari isnin nie, jadi lah cuti aku 5 hari, bestnya balik kampung... bleh duk kg lama. kesempatan aku balik kampung nie, bleh lah aku berbuka pose dengan family & beli baju raya. semalam aku kuar jadi cari handphone utk bapak aku coz hdphone bapak aku Nokia N70 dah beberapa kali rosak, so aku survey hdphone nokia yang paling sesuai untuk owg yang agak berumur, nokia C5 adalah model yang sesuai, nipis, ringan dan function yang menarik. plak tu phone nie, keypad dia besar & sesuai lah tu mereka yang jari agak besar serta dilengkapi dengan GPS. ok lah kalo aku nak citer pasal phone nie mmg tak abis, ko owg bacalah sendiri dalam website nokia. k, lah nak gi jejalan dulu... bye bye bye

wa'salam.

Saturday, July 24, 2010

Hari Ahad Yang Mendamaikan.....



assalamualaikum w.r.b...

erm apa ek nak buat di hari ahad nie? mmg lah bosan sangat2... apa ek yang aku nak citer? aku pun takder pape idea apa yg aku nak citer... ok lah........ chow dulu....

Tuesday, June 29, 2010

Ketua Pemuda....

a'kum....

erm skrg nie aku de kat opiz.... time lunch.... bosannya aku mengadap fail2 nie... tak abis2... nak kuar pun tak tau gi mana... baik aku layan fb ke... layan video kat 15malaysia.com best gok.... aku suka tgk short film diorang buat.... ketua pemuda umno pun berlakon sekali jadi driver Taxi.... huhuhu... tapi bagus lah kan, camni lah bleh jadi ketua pemuda, berdamping dengan orang muda, memahami jiwa orang muda, bukan semata-mata berebut pangkat atau jawatan atas kepentingan peribadi... k lah..... pape pun kite layan jer......... -Peace-

15malaysia.com - Meter

video

Monday, June 14, 2010

My Gadget NoKia 5800xm


Assalamualaikum w.r.b,

Erm waktu skrg kol 07.45pm 13.06.2010, skrg aku nak citer pasal handsetkesayangan aku nie… erm handset aku nie bleh dikatakan model lama lah juga iaitu model “NOKIA 5800xm… tapi ko owg tau tak kenapa aku saya sangat handset aku nie, sebab aku rasa handset nie paling berjasa untuk aku. ko owg tau lah, kalo ko owg gi kursus ke atau ke mana destinasi ko org nak pergi ke, mesti ko owg kena tau jalan kan, ah kat sini lah aku nak cakap berjasanya hdset aku nie, erm hdset aku memiliki GPS, so senang lah keje aku bila kena kursus atau ada tugas2 lain dan yang paling penting menjimatkan masa aku. ah yang paling penting hadset aku nie ada wifi, bila time bosan2 tunggu awek atau member2 kat shopping complex ke, bleh ah layan internet dulu… so x lah rasa frust menonggeng sangat bila tunggu owg yang x suka tepati waktu nie. Lain2 function nya aku nie jenis suka hdset yang skrin besar, nak tgk video clip ke atau nak tgk koleksi gmbar2 awek cun ke baru lah best, Nampak jelas, kalo skrin besar camnie baru rasa best sket… lagi satu hdset nie mmg ringan kalo nak bukak satu2 application tu… mmg tak leh lawan lah kalo nak dibandingkan dengan hdset aku yang dulu yang kerap “HANG” mmg hanpeh betul lah N79, nasib ko dah kena jual…. Erm teringat aku kat N79 aku tu, time2 aku kat highway dalam kesesatan ko buat hal… hang tetiba…. Sape yang tak bengang…. Kalo nak diikutkan aku nak campak jer kat luar…. erm… skrg dah kena jual….. huhuhuhu……. Berbalik kepada nokia5800, aku rasa puas hati sangat lah pakai hdset nie, belum terfikir lagi aku nak tukar hdset lain…. Erm lagi pun, Nokia sentiasa update firmware dengan versi terbaru… ko org tak perlu nak bandingkan dengan “iphone” walaupun tak secanggih iphone, dengan fungsi seperti “wifi, GPS, camera 3.2 megapixels, motion sensor, touch screen, support memory micro sd sehingga 16GB, sound yang gempaq habis dan banyak lagi function lain serta harganya yang berpatutan adalah berbaloi guna hdset nie….. K lah, aku dah tak tau apa lagi aku nak melalut ni…. Teringin nak makan burger ayam double special ah plak….. huhuhu…. K lah chow dulu….. adios……….. wa’salam………………….

Tuesday, June 1, 2010

Kerja.... Kerja.... Kerja.... mmg x pernah habis.....

Aku baru balik dari buat keje luar nie... penat giler rasa... balik office banyak benda nak kena buat, tnt"tuntutan elaun perjalanan" x buat lagik.... buku daftar tak kemaskini lagi, fail kes plak banyak yang tak settle..... yang gambar2 program pun tak siap lagik..... tolong!!!!!! semua nak cepat... apa lah aku nak buat skrg nie... hidup mmg tension... bila dah terlalu banyak keje.... dah tak tau nak wat yang mana satu.... so.... sebab tu lah aku sempat lagik duk tulis dalam blog nie.... tapi kalo takder keje susah jugak kan.... tapi walaupun keje aku x seberapa.. aku dah bertuah dah dapat keje. aku tak pernah sangka yang aku akan dapat keje nie coz, aku mmg tak layak... ramai lagik yang laya dari aku nie.... pape pun, rezeki tuhan dah nak bagi kat aku... kalo diingatkan, ramai lagi yang duk menganggur kat luar sana, yang duk cari keje.... k lah kengkawan semua, walaupun ko owg tersesat masuk blog aku... aku nak sambung buat keje dulu..... bye... bye.... bye.....

Saturday, May 29, 2010

Cerpen : Sesuatu Yang Pergi

nie adalah cerpen yang owg e-mail kat aku masa sekolah dulu & yang paling best pernah aku baca.......

Sesuatu Yang Pergi.....

KALAU perangai tu senonoh tak apa jugak.. ini serupa dengan pelesit kampung dusun. Pelesit kampung pun lagi baik dari dia. Agaknya kalau hidup tu tak menyusahkan orang tak boleh agaknya!

"Dia datang.. jeng jeng jeng! Dengan lenggang lenggoknya.. dia datang.. jeng jeng jeng!" Suara anak-anak katak diiringi dentingan gitar buruk di simpang ke rumah nenek sudah kedengaran.

"Piah.. okey tak rambut aku?" soal Mastura sambil membetulkan rambutnya yang sengaja dilepaskan.

"Okey.." jawabku slow.

"Piah.. baju aku? Okey tak? Sepit aku senget tak?"soalnya lagi.

"Eh.. engkau nie nak mengorat Tom Cruise ke? Kalau setakat budak tak reti bahasa tu tak payah beriya!" ujarku boring.

Mastura Cuma tersenyum. Lipstik merah jambunya menyerlahkan lagi kulitnya yang putih kuning. Hmm.. ni satu lagi yang sengaja nak menaikkan darah aku. Apa la yang digilakan sangat budak bawak tong buruk tu? Dah la kerja malas.. melepak siang malam jadi penunggu simpang.
Simpang nak ke bandar ini dah jadi rumahtangga dia orang. Apa taknya.. pagi petang siang malam.. tak ada muka lain! Melepak, melepak dan melepak!

"Assalamualaikum Piah.. baru balik dating yek?" Aku Cuma menjeling mendengar usikan itu.

"Sombong betul cucu Tok Su ni! Tak kenal sedara agaknya!"

"Entah.. mentang-mentanglah dapat masuk U.. sombong.." sampuk Usin
Bangsat.

"Piah.. cunlah kawan kau nie.. tengok macam ni la bagus.. senyum mesra.. hi, apa khabar?"

Mastura tersengih macam dapat hadiah bila pemuda berambut lurus separas dagu itu menegurnya. Amboi.. gatalnya.. dengan pantas aku mengheret lengan Mastura. Malas aku nak layan sekumpulan kambing gurun yang sedang mengembek sana sini tu. Namun sepantas itu juga perjalananku disekat. Zul Cuma senyum, menyerlahkan lesung pipit di pipi kirinya.

"Piah.."
"Apa?" soalku meninggi. Menyampahnya nak tengok muka tenuk sekor ni..
"Jangan sombong sangat.. berdosa, tau? Kau pun bukan lawa sangat.."
Seraya itu aku ditertawakan sepuas hati oleh dia dan rakan-rakannya. Aku Cuma mampu menjeling, menjeling dan menjeling. Celaka punya budak! Dengan pantas aku menyeret Mastura pergi.

"Kau ni Piah.. kenapa la buat orang macam tu? Tak baik tau.."

"Ahh.. aku tau la kau suka kat Zul tu.. " sindirku sambil berjalan laju.


Lalang-lalang di kiri kanan jalan meliuk lintuk dipuput angin petang. Bumbung rumah tua kelihatan dari jauh. Kelihatan nenek sedang mengutip terung telunjuk di tepi dapur yang lebat berbuah.

"Nek.." kami tersenyum menyapa nenek.

"Mak kamu baru aje telefon.. takut kamu tak sampai lagi.." Mastura
senyum.
"Mak tu memang macam tu nek.. kalau Mas balik ke Melaka pun macam tu.. belum bergerak lagi bas dah telefon atuk kat sana.." jawab Mastura sambil tergelak kecil.

"Hmm.. nanti kecil hati pulak atuk Mas kat Melaka sana Mas asyik balik sini aje.." ujar nenek.

"Ala tak apa nek.. lagipun Mas suka balik sini.. ada nenek, ada atuk.. ada Piah.." Eleh.. aku menjeling. Yang sebenarnya motif utama dia semakin kerap ke sini kerana si budak tak cukup akal tu! Pantang cuti mesti dia akan balik ke sini.

"Piah.. Piah... kenapa kau tak beritahu aku kat kampung nie ada pak we hensem?"

"eh... kan ke kau kata kampung nie mundur.. tak moden macam kampung atuk kau kat Melaka sana?" sindirku.

Dulu kalau nak tengok dia jejak ke sini bukan main liat. Tak ada Astro la.. tak ada NTV7 la.. line handset tak dapatlah.. banyak nyamuklah.. Mastura tersengih sambil mengeluarkan dua helai pakaiannya dari dalam beg.

"Kau kenal tak budak tu Piah?" soalnya sambil meniarap di atas katil kayu.

"Yang mana satu? Yang hitam macam orang minyak ke..yang tinggi macam hantu galah tu?" soalku acuh tak acuh.

"Ala.. yang paling hensem tu.. yang ikat rambut tu tadi... ala... "

"Yang ada lesung pipit tu? Yang mata dia coklat tu?"

"Err... kan yang muka panjang-panjang sikit tu.."

"yang ada mata dua.. hidung satu.."

"Piah!" Mastura memetik jari di hadapanku. Aku tersedar.

"Ada apa?" soalku.

"Cepat siap.. kita nak pergi kenduri. Nenek suruh siap.." Amboi.. kena pergi kenduri pulak.. Dengan malas aku memanjat tangga naik ke atas.

KALAU tidak kerana pujukan Mastura dan syarahan percuma dari nenek tadi mati hidup balik aku tak akan pergi ke rumahnya! Sengaja aku memaksa diri senyum dan memaniskan muka bila bersua dengan ibunya. Dan dia mengambil kesempatan tersengih macam kerang busuk di sebelah Mak Lijah sewaktu mereka bersalaman.

"Lama ke cuti Piah?" soal Mak Lijah.
"Lama jugak mak cik.. dalam sebulan ada kot..." jawabku sopan.
"Baru habis periksa.." sampuk nenek.
"Yang ini cucu Mak Su jugak ke?" soal Mak Lijah bila melihat Mastura yang sedang bermain mata dengan anak bujangnya. "Hmm.. anaknya si Hasan.. salam dengan mak cik,"

Mastura dengan pantas menghulur tangan. Emmm... meluatnya aku.. tanpa menanti aku segera melarikan diri ke dapur. Tolong apa-apa yang patut. Lagipun malas aku nak menatap wajah orang yang amat-amat aku tak suka. Biarlah si Mastura yang melayan mamat tak betul tu. Lagipun bukan
Mastura seorang yang sukakan dia. Dulu Maizatul anak penghulu kampungsebelah sampai putus tunang gara-gara terlalu sukakan Zul. Kalau aku nakbawa balik kawan-kawan kena pikir dua kali dulu. Dulu sekali musim buah tahun lepas aku bawa balik room-mates seramai 3 orang.. tiga-tiga gila bayang bila terserempak dengan hantu tu waktu kami mengutip durian dikebun. Sekarang ni sepupu aku pulak minat bagai nak gila kat dia. Kalau setakat minat tu tak apalah.. ni menyusahkan aku. Setiap kali balik mengirim salam berdozen-dozen.. tak sampaikan nanti berdosa pulak.. tapi
aku lebih rela pulang balik salam dia orang tu daripada aku bercakap dengan si Zul tu. Dah tu aku pulak kena interview macam-macam. Kadang-kadang aku terfikir sendiri. Apa istimewa sangat Zul tu? Nak kata hensem.. ya Allah.. selekehh.. dengan Tshirt gambar hantu depan belakang.. jeans koyak rabak.. rambut panjang.. belum tengok kapcai dia lagi.. dah tak macam rupa motosikal.. penuh dengan steaker tah apa-apa.. bunyi motornya tu mengalahkan ekzos kapal terbang bunyinya.. satu kampung boleh terjaga kalau dia bawak motor malam-malam.

Tapi satu saja sifat baiknya yang aku nampak.. dia menjaga mak dan ayahnya. Dalam erti kata lain di samping menghabiskan beras mak bapak dia seorang saja yang sanggup tinggal di kampung ini walaupun ada degree dari UTM lagi.. hemm.. jangan main-main.. kutu lepak pon ada degree
sekarang ni! "Piah!" Opocot mak kau! Zul tertawa mengekek.

Baru aku sedar rupa-rupanya tinggal kami berdua saja di luar rumah. Mana pergi mak cik lagi dua orang yang sama-sama membasuh pinggan kotor tadi? Dah lesap? Ceh.. mengelat! Zul menghulur pinggan yang masih kotor kepadaku. Eeii.. menyampahnya aku.. dengan penuh rasa tak ikhlas aku
menyambut. Dia pula segera duduk mencangkung di depanku untuk membilas pinggan yang sudah disabun.

"Sudi jugak datang rumah saya ye.."

"Excuse me.. bukan rumah awak, rumah mak dan ayah awak.."

"Rumah saya la jugak.." Zul menggeleng kepala. "Kenapa awak tak pernah senyum bila nampak saya?"

"Saja.. suka!"

"Saya banyak dosa dengan awak ke?"

"Boleh tak jangan ganggu saya? Bosanlah.. sejak awak duduk kat kampung nie dah dua tahun dah.. asyik muka awak jer.. siang malam pagi petang.. " ujarku akhirnya. Zul tersenyum.

"Intan apa khabar sekarang ni?" soalnya membuatkan aku menjeling tajam.

"Kenapa awak nak tanya pasal dia lagi? Kan dah tercapai maksud hati awak tu?"

"Saya tak buat apa-apa pun.. dah dia yang minat kat saya nak buat macammana?"

"Eh tupai, kalau awak cuma nak main-mainkan dia buat apa awak balas cinta dia?" Tanpa lengah aku bangun dan meninggalkannya seorang di situ. Menyampah betul. Sejak dia kembali semula ke kampung selepas tamat pengajian hidupku betul-betul sengsara.

Kalau boleh lari aku memang ingin lari tapi ke mana lagi tempat hendak kutuju? Rumah Pak Long? Belum lagi panas punggung sudah berdentum dentam dengar sindiran dari Mak Long. Ke banglo besar Pak Usu di Kajang? Serupa duduk dalam gua. Pak Usu dan Mak Usu sama saja sibuknya. Sekejap ke Paris, sekejap ke Tokyo.. nak balik melawat nenek dan atuk setahun sekali pun payah. Seingatku kali terakhir Pak Usu balik 10 bulan yang lalu. Itu pun semalaman saja. Kalau nenek dan atuk rindu sangat pada cucunya Amirul itu mereka saja yang ke sana. Atau paling tidak driver
pak usu akan hantar Amirul ke kampung. Ke rumah Mastura di Ampang? Tak sempat meneguk air dah ditanya pasal tanah dan rumah peninggalan arwah ayah.

Sejak arwah ayah dan mak pergi 10 tahun yang lalu memang Pak Ngah selalu meninjau-ninjau jumlah aset yang arwah tinggalkan. Entahlah.. tak faham juga dengan perangai Pak Ngah yang sentiasa tak cukup-cukup harta. Lalu, kemana lagi harus kutuju kalau bukan rumah atuk dan nenek? Sudah ditakdirkan aku menjadi yatim piatu sejak kecil. Mujurlah Pak Usu banyak
membantu dari segi kewangan. Mak usu juga selalu mengambil berat sehingga aku lebih popular dengan panggilan 'lombong emas' dikalangan sepupu-sepupu.

"Piah.. kau tak dengar ke apa aku cakap ni?"

Aku mengeluh bosan. "Mas.. kau nie tak reti mengantuk ke.. dah pukul berapa ni.. aku nak tidur tau.." keluhku sambil memeluk bantal.

Dari tadi sampai la sekarang sudah pukul 2.00 pagi asyik paksa aku mendengar luahan hatinya pada si Zul tu. Sejak balik dari kenduri tadi macam orang dilamun cinta. Sikit-sikit Zul.. sikit-sikit nama malaun tu..

"Kau ni kenapa? Kau jealous ye aku suka kat Zul tu?"

"What?" Aku bingkas bangun dan merenung Mastura.

"Habis tu kenapa bila aku cakap-cakap pasal Zul kau angin semacam?"

"Sebab aku tak nak kau jadi mangsa dia!" Mastura sengih.

"Mangsa?"

"Sudahlah Mas.. yang penting sekarang nie kau lupakanlah hasrat nak bersama dia.. sebelum kau kecewa.." aku bangun dan membawa bantalku keluar dari bilik. Biarlah dia tidur sorang-sorang.. mujur-mujur Zul boleh menemaninya di dalam mimpi! Aku menolak daun pintu bilik sebelah.

Entah kenapa saat-saat begini mata enggan pula terkatup. Semuanya gara-gara si Zul. Seingatku Zul dan keluarganya berpindah ke kampung ini 12 tahun yang lalu, selepas bapanya bersara. Aku tak kenal sangat dengan keluarganya.. Cuma nenek kata kalau ada kena mengena pun ayahnya dua pupu dengan atuk. Zul cuma sempat bersekolah di kampung sampai tingkatan
tiga sahaja. Selepas itu dia ke MRSM Beseri, Perlis. Zul taklah sehandsome mana pada pandanganku. Tapi mungkin kerana dia memiliki sepasang senyuman menawan dan renungan menggoda bak kata Mastura tadi, membuatkan ramai gadis tergila-gilakannya, termasuk kawan baikku Intan.



Aku tak tahu apa salah aku. Setahuku aku cuma memperkenalkan Intan dengan Zul, itupun setelah tiga hari tiga malam Intan membodek aku mengirim surat untuk Zul. Tak sangka pula Intan tak bertepuk sebelah tangan. Legalah aku.. tak payah jadi orang tengah lama-lama. aku ingat
setelah tiga tahun berkawan akan kekal bahagia.. tetapi tiba-tiba saja Zul memutuskan hubungan. Dan yang peliknya sejak itu Intan menjauhkan diri dari aku. Putusnya cinta dia dan Zul turut memusnahkan persahabatan kami. Paling sadis Intan ditendang keluar kerana tak cukup kredit tahun pertama di USM. Sejak hari itu hinggalah sekarang aku gagal mengesan Intan. Dan semenjak itu aku cukup benci melihat Zul. Menyesal aku.jadi orang tengah. Hari ini.. sepupu aku ni pulak terhegeh-hegeh nak bercinta dengan si malaun tu. Cukuplah sekali aku putus sahabat kerana seorang lelaki, jangan pula selepas ini aku putus saudara kerana si Zul tu.

PANAS terik yang membakar tubuh membuatkan kulitku terasa garing seperti tepung goreng pisang digoreng minyak penuh. Peluh dah meleleh seluruh tubuh.. menyesal pulak pakai T Shirt hitam. Motor buruk atuk yang hidup segan mati tak mahu kupandu berhati-hati. Bimbang berulang peristiwa beberapa tahun dahulu, seminggu aku di hospital gara-gara tertekan gear,
melambung macam superman dalam ladang getah. Kalau ikutkan hati malu betul nak bawak motor atuk yang layak masuk muzium ni. Kalau bunyinya okey tak apa jugak.. ni bunyi dia serupa bunyi kambing batuk. Putputputprenggg.. putputputprengggg.. muka aku ni pasti naik tebal seinci enam depa bila masuk ke jalan besar. Pasti kenderaan-kenderaan lain memberi penghormatan bila motor antik atuk ini kubawa menuju ke kedai. Geram juga rasa hati bila Mastura tertawa terkekeh sebaik saja aku menyetart motor.

Pandai dia.. mentang-mentanglah tak tahu bawak motor.. senang-senang suggest nama aku kat nenek suruh pergi kedai. Nenek pun satu.. macam tak paham perasaan aku saat atuk menghulurkan kunci motornya tadi. Padahal yang nak makan buah melaka tu si Mastura, bukan aku. Tapi biasalah, bila barang dapur habis aje aku jugak jadi mangsa.. bila cucu-cucu dia yang
lain balik nak mencekik apa-apa.. aku jugak.. takkan nak suruh atuk pergi pulak.. kalau sejam pegi sejam balik sah! Bukan tak tahu atuk.. berjiwa penyayang. Semut pun tak sampai hati nak langgar. Tak taulah sama ada dia sayangkan motornya atau semut tu.. tapi yang pasti memang tension kalau suruh atuk ke kedai. Bukan jauh mana pun.. kalau jalan kaki tak sampai 15 minit. Udara panas membahang tanpa sebarang sumber penyejuk seperti angin seumpamanya membuatkan mukaku merah terbakar. Motor atuk yang kejap-kejap batuk semput mentensionkan aku. Yang pasti aku akan lebih tension bila sudah kelihatan dua tiga ekor jerangkung dan pocong sedang bermain gitar di hujung simpang sana. Isshhh.. kenapalah kalau dalam sehari tak bertemu tak sah agaknya!

"Sepiah.. malam ini ku takkan pulang.. tak usah kau mencari aku.. dengan motor atukmu.. kahkahkahkah.." Shit! Aku menjeling geram. Sengaja aku memulas minyak kuat-kuat supaya boleh memecut laju tapi aku ni memang mangsa dugaan. Tiba-tiba saja motor atuk semput dan mati, betul-betul di hadapan budak-budak itu.

"Apa ketawa-ketawa?" soalku bengang campur malu. Ishhh... bodoh punya motor! Aku cuba menyetartnya lagi tapi cuma batuk-batuk kecil saja kedengaran. Zul dan kawan-kawannya sudah berguling-guling ketawa. Celaka punya budak! Tanpa lengah aku menongkat motor di situ.

"Piah..! Piah ooii.. takkan nak jalan kaki kot.. motor ni apa hal?" teriak Zul dengan tawa yang masih bersisa.

Peduli apa aku! Tapi tiba-tiba aku terasa semacam. Eh.. kenapa tiba-tiba kaki sebelah kiri kosong jer.. aku paling ke belakang. Cis!! Selipar jepun putus pulak!!! Zul tersenyum-senyum dan menghampiriku dengan motor brutalnya.

"Awak nak pegi mana? Biar saya hantar," dia menawarkan khidmat.

"Hantar saya ke lubang kubur, boleh?" soalku geram.

"Piah.. kalau nak mati pun janganlah cakap kuat-kuat.. suara awak tak sedap.."

"Suka hati saya lah nak cakap kuat ke slow ke.. " Aku menjawab dan berjalan pantas. Zul masih mengekoriku dengan motornya. Alamak.. sabar ajelah.. dah la panas terik. Selipar jepun plak putus.. memang black Sunday betul!

"Piah.. cik Sepiah Abdullah! Janganlah macam tu.. buruk awak marah.." Dia ni memang nak kena! "Piah.. Piah..! awak ingat kita ni suka ke awak buat macam ni? Huyyoo.. marahnya.. macam harimau.. jap lagi keluarlah belang-belang kat badan.."

"Boleh tolong diam tak?" soalku sambil berhenti di tepi jalan untuk melintas.

"Apasal dalam banyak-banyak nama, nama Sepiah hinggap kat awak?"

"Sibuk kenapa?" aku menjeling tajam dan berlari anak meninggalkannya di
situ. Sakit jiwa raga. Sibuk jer.. kalau tak menyakat orang tak sah. Aku
masuk ke dalam kedai runcit.

Pehh.. lega.. nasib baik ada kipas angin. Kak Melah tokei kedai sedang
sibuk berdengkur. Kak Melah ni.. kalau la aku ni jahat aku curi je
barang-barang dia ni.

"Akak!" Kak Melah terjaga. Aku tersengih. "Tidur ye.. nanti Piah curi
barang-barang ni.." usikku lantas ke belakang.

"Curi je la Piah.. tuhan nampak.." balas kak Melah sambil menguap panjang. Boleh tahan buruknya muka kak Melah bila tak tutup mulut. Mau dua tiga ekor lalat tersalah haluan.

"Akak tolong bungkuskan kacang hijau, kasi sekilo," pintaku dan mencapai tepung pulut yang nenek pesan. Selesai membayar aku kembali berjalan kaki.

Nasib baik cuaca sudah redup tapi sakit hati aku tak kian surut bila jejaka bertshirt tanpa lengan dan memakai jeans sekerat lutut itu masih setia menanti di seberang jalan.

"Awak ni tak ada kerja lain ke? Kalau sehari tak ganggu hidup saya boleh tak?" pintaku dan terus berjalan. Kaki ayam pun kaki ayamlah! "Piah.. mari la saya hantar awak balik, tak terbakar ke kaki awak tak ada selipar sebelah tu?" soalnya.

"Biar terbakar kat kaki tak apa.. jangan terbakar kat hati.."

"Piah.. kenapa ni? Awak marahkan saya lagi ke pasal Intan tu?"

"Jangan nak babitkan saya dengan Intan lagi.. saya tak ada kena mengena dengan awak mahupun Intan," Zul Cuma tersenyum serupa seperti seekor cipanzi sedang tersenyum ayu. "Awak ni tak faham bahasa melayu ke? Kalau atuk dan nenek saya nampak awak mengekor saya ni apa kata dia org. Dah la bunyi motor tu macam gendang cina.."

"Ehh Piah.. jangan hina motor saya nie.. dah berpuluh-puluh awek menenggek atas motor saya ni.."

"Perempuan tak ada mata je suka kat awak, sudahlah! Jangan ikut saya lagi!" Aku keresahan bila bumbung rumah sudah kelihatan. Zul senyum lagi.

"Piah.. kirim salam kat sepupu kau tu ye?"

"Cakap sendiri! Tak kuasa nak layan!"

"PIAH!! Piah tolonglah! Kali ni je.." Mastura merayu-rayu. Aku dah agak dah!

"Mas.. aku kalau hal lain aku boleh tolong.. tapi bab menipu nie
sorry.."

"Piahhhh!!! Tolonglah!!! Aku janji kejap jer," dia menarik2 tanganku. Eii.. lemasnya! Mastura dah merengek-rengek macam budak kecil. "Aku janji dengan dia pukul 8.00 ni kat simpang.. tolonglah!!" pintanya sambil resah menjeling jam yang sudah menunjukkan pukul 7.50 malam.

"Mas.. kau nak keluar tengok wayang dengan mamat tu keluarlah.. tapi tolonglah jangan melibatkan aku.." pintaku sambil melipat telekung. "Piah tolonglah.. kali ni je.. pleassee..." aku mengeluh lemah. "Kejap je! Dan kali ini je.. lain kali kau tanggung sendiri, okey?"
Mastura melompat girang. "Thanks Piah.. sayang Piah!" Dia memelukku erat.

LAWAK Yassin dalam Lagi-lagi Senario langsung tak menarik minat. Kalau tak kerana si Mastura tak kuasa aku nak keluar malam-malam macam ni. Si Mastura bestlah, dah jumpa jejaka idaman semua lupa. Sudahlah aku yang terpaksa mereka cerita menipu atuk dan nenek, aku pulak rupanya kena
tipu. Dia kata si malaun tu yang ajak keluar, tapi dalam perjalanan tadi dia kata sebenarnya dia yang ajak Zul keluar. Hampeh betul!! Itu yang membuatkan aku tak berselera nak ketawa tengok Senario. Dah tu biasalah.. si Zul bila keluar ke bandar.. (aku pun tak tahu apa yang
special sangat dia ni) macam artis orang tengok dia. Tadi sampai ada sorang awek tu terlanggar tiang kerana asyik sangat melihat si Zul. Pelik aku..

"Piah.. makanlah.. kenapa tak makan?" tegur Zul melihat aku Cuma merenung saja nasi ayam goreng dihadapan mata.

"Iyelah.. makanlah Piah.."
"Aku risau ni... dah pukul 11.00 bila nak balik ni?"soalku.
"Ala kau nie.. tu pun risau.. releks la.." Mastura menjeling.
"Kalau kau tak nak balik tak pe.. aku balik dulu!" Aku bingkas bangun. Lantaklah.. bengang juga aku dengan si Mastura. Tadi janji akan balik sebelum pukul 10.30.. ini dah pukul berapa?

"Piah! Piah!" Mastura menghadang perjalananku. "Kasi chance la kat aku Piah.." ujarnya sambil mengerling ke arah Zul yang sedang membayar harga makanan.
"Kita janji tadi macammana? Sorry la Mas, lepas ni kau jangan haraplah
aku nak tolong kau lagi.."
"Ala Piah.." Mas menarik muka masam.
"Okey.. jom kita balik.."
"Zul kata tadi nak bawak kita orang tengok live band.."
"Ehh.. dah pukul berapa dah ni.. nanti atuk dan nenek awak risau kat rumah.." Aiikk... alim la pulak mamat ni.. Zul sudahpun menuju ke Satria warna hijau tua. Ceh.. nak dating punya pasal sanggup sewa kereta...

"Err.. aku nak pergi toilet kejap.." Mastura berlari-lari anak meninggalkan kami berdua. Suasana agak sepi. Yang kedengaran cumalah lagu Sephia nyanyian Sheila On 7 di Radio Era.

"Piah.. cantik awak malam ni.." puji Zul tiba-tiba.

"Terima kasih.. baru perasan ke?" soalku selamba membuatkan Zul tertawa.


"Tapi Piah.. lebih cantik kalau awak tutup rambut awak tu. Pahala pun
dapat.." Cis!! Aku hanya melihat dia tersenyum.

"Awak dah ada boyfriend Piah?"
"Kenapa awak nak tahu?"
"Saja.. ambil berat.. "
"Belum lagi, terima kasih kerana bertanya,"
"Belajar dulu Piah.. jangan bercinta lagi.. awak muda lagi.. baru 23 tahun.. banyak lagi benda yang awak belum rasa.." Wah.. ajaibnya.. seorang kutu lepak sedang memberi ceramah motivasi kat aku!


"Awak sibuk nasihat saya.. awak tu.. kenapa awak biar aje degree awak tu
berhabuk kat rumah.." aku menyindir balik.

"Awak jangan ingat saya melepak saya tak ada duit... nanti awak terkejut kalau saya meminang awak nanti.." Zul tertawa kecil. Eleh, macamlah aku nak terima. Makan pakai pun mak bapak tanggung ada hati nak pinang orang..

"Okey.. jom!" Mas tiba-tiba muncul dan masuk ke dalam perut kereta. Seketika Satria itu memecut laju menghala ke kampung...

"BUDAK tak ada maruah!" Pangg!!! Aku terasa mataku berpinar. Mujur ada nenek sempat menyambut tubuhku yang melayang. Mastura sudah pucat lesi ketakutan di sudut ruang tamu.

"Hasan! Kalau iye pun kenapa kau pukul cucu aku ni?" soal nenek geram. Aku terasa airmataku sudah luruh membasahi pipi. Seumur hidup tak pernah lagi kena jentik walaupun sekali.

"Mak asyik nak menangkan si Piah ni.. sekarang ni takkan mak dan ayah tak sedar lagi.. " Pak Ngah mengepal penumbuknya.

"Piah.. kenapa Piah buat macam ni? Kenapa Piah tipu nenek?" Aku pandang Mastura yang diam tak berkata-kata.

"Ini semua salah cucu kesayangan mak ni.. walaupun Mas ni tinggal di KL tapi dia tak pernah keluar malam. Jauh sekali menipu saya.." Apa? Aku memandang wajah nenek.

"Nek.. sebenarnya Piah tak salah nek.." ujarku membela diri.

"Mas! Cakap kat abah.. siapa yang ajar Mas keluar balik lewat malam ni?
Tau tak kelam kabut abah balik dari Ampang tadi.. ?" Mastura memandangku lama. "Cakap!"

"Piah bah.." jawabnya perlahan. Apa? "Piah yang pujuk Mas pergi tengok wayang di bandar.. dengan kawan dia.." Aku rasa macam nak koyak-koyak aje mulut si Mastura. Sampai hati kau khianati aku..

"Mak dengar tak tu? Dia beritahu mak nak pergi kenduri rumah kawan dia.. rupa-rupanya menjual maruah kat bandar tu, "

"Pak Ngah! Sampai hati pak ngah kata Piah macam tu.."

"Dasar anak pungut!"

"Hasan.. baik kau keluar dari rumah aku ni.." atuk yang dari tadi
membisu mula bersuara.

"Aku tahu cucu yang aku jaga dari kecil lagi. Aku yang mengasuhnya. Aku tahu dia tak bersalah.." atuk merenung Pak Ngah tajam.

"Ayah dan mak sama saja.. Mas! Kemas kain baju kau, kita balik malam ni juga!" Pak Ngah meluru turun dari rumah. Mak Ngah serta anak-anaknya yang lain ikut turun. Mas menyelinap masuk ke bilik dan keluar tergesa-gesa bila hon kereta ayahnya berbunyi berkali-kali.

Nenek mengusap kepalaku perlahan. "Sudah tu.. pergi masuk tidur.."

ANGIN tengah hari bertiup agak kuat sehingga putik-putik mangga telur yang lebat di ranting berguguran ke halaman. Aku menongkat dagu melihat segenap penjuru rumah tua itu. Bunga-bunga kertas berwarna warni memeriahkan rumah yang kian usang itu. Tiba-tiba saja hatiku sayu.
Bagaimana kalau atuk dan nenek sudah tiada di dunia ini nanti? Pada siapa aku hendak mengadu? Tragedi malam tadi masih terbayang-bayang di ruang mata. Sampai hati Mastura memperalatkan aku. Sanggup dia berbohong semata-mata untuk melepaskan diri sendiri. Sepatutnya yang kena penampar semalam dia, bukan aku! Kalau dia yang tak merayu-rayu macam orang gila talak semalam mati hidup balik aku tak akan keluar.

Semuanya kerana Zul.. ya.. kerana dia! Kalau kereta dia tak rosak sampai pukul 4.00 pagi semalam kami balik ke rumah tentu semua ini tak terjadi. Semua ini salah Zul! Sampai hati Pak Ngah tuduh aku macam tu.. dia tak tahu ke hukumnya menganiaya anak yatim? Harap kopiah jer siang malam
atas kepala. Tergamak dia kata aku anak pungut? Tapi.. betul ke aku nie bukan darah daging mereka? Kalau diperhatikan ada logiknya. Kenapa semua sepupu-sepupu aku tak sama macam aku. Kadang-kadang aku terfikir juga, betul ke aku ni anak mak dan ayah? Kalau ikutkan dulu seingat aku mak dan ayah berkulit hitam manis. Macammana pulak aku boleh jadi putih kemerahan? Gen sebelah siapa? Phin! Phin! Aku tersedar dari lamunan. Eh.. siapa pulak yang datang. Dari jauhaku melihat seorang pemuda mengikat key di kepala sedang menunggang sebuah motor buruk. Ehh.. biar betul..

"Hi Piah.." Zul senyum sebaik saja berhenti di hadapanku.

Hmm.. aku ingat dia dah arwahkan motor buruk atuk aku ni.. tapi.. bunyi dia dah tak macam kambing batuk lagi.. dah macho sikit bunyinya. Hari tu masa atuk tanya ke mana motornya aku katakan saja motor itu aku sedekahkan pada penunggu simpang.

"Saya dah betulkan motor atuk awak ni.. lepas ni awak nak bawak 160 pun tak per.. " Zul senyum lagi, mungkin bengang dengan sikap acuh tak acuh aku.

"Piah.. kenapa ni?" soalnya dan duduk di sisiku.

"Pergilah awak!" tengkingku kuat. Tak semena-mena air mata tiba-tiba saja turun laju.

"Eh Piah.. kenapa ni? Piah.. " Zul terkejut. "Piah.. janganlah menangis.. kenapa ni?" pujuknya lembut.

"Kalau awak tak menyusahkan saya tak boleh ke? Awak dah banyak susahkan saya tau.. sebab awaklah saya ni selalu jadi mangsa.." Aku mengesat air mata yang semakin galak turun. Biarlah dia nak cakap apa pun cakaplah.

"Piah, saya dah tahu apa yang terjadi malam tadi. Atuk awak ada datang ke rumah saya malam tadi. Tak sangka pulak dah heboh satu kampung pasal hal malam tadi. Kalau saya puncanya saya minta maaf. Saya dah explain kat atuk awak masa kat surau Subuh tadi," Apa? Aku memandang Zul lama.

"Saya tak tahu apa maksud sebenar Mastura. Pada saya dia kata awak yang nak tengok wayang dengan saya. Bila dah jadi macam nie. .. saya rasa bersalah pulak.." Aku mengesat pipi bila tangisan mula reda. "Dah la.. saya nak naik atas.. " Aku melangkah bangun tapi tiba-tiba
lenganku dipaut.

"Piah.. saya nak cakap sikit dengan awak.." pintanya.

"Apa dia? Kalau iye pun tak payahlah pegang tangan saya.."

"Saya nak berkawan dengan awak.."

"Apa? Emm... lain kalilah.. " aku terus mendaki anak tangga meninggalkannya sendirian di situ. Di kamar aku mula mengemas pakaian yang bergantungan di dalam almari. Minggu depan semester keempat akan dibuka. Tapi aku bercadang nak balik esok. Ada bebarapa perkara aku kena
selesaikan sebelum hari registration.

"Piah.. " nenek yang baru lepas solat menjengah ke bilikku.

"Nek, Piah nak balik ke kolej esok, ada hal sikit.." ujarku.
"Kan cuti ada lagi?" soal nenek terkejut. Aku tidak menyahut dan terus memasukkan pakaian ke dalam beg. "Piah.. janganlah ambil hati pasal hal semalam. Nenek tahu Piah tak salah.." nenek mengusap bahuku. "Piah tak ambil hati nek.. lagipun Piah tahu kedudukan Piah ni.. Cuma
Piah nak nenek berterus terang, betul ke Piah ni anak angkat?"

"Piah percaya cakap pak ngah tu?" soal nenek. Aku Cuma tersenyum. "Entah, Cuma nenek dan atuk saja yang tahu," jawapanku itu membuatkan nenek keresahan.

"PIAH!!" Aku menoleh ke belakang. Alamak.. macammana pulak aku boleh terserempak dengan mamat nie kat KL ni? Aku cepat-cepat berpaling dan berjalan laju. "Piah! Tunggu dulu.." Zul termengah-mengah mengejarku.

"Eh.. apa awak buat kat sini?" soalku.
"Ada urusan sikit.. awalnya awak balik?" soalnya melihat aku menggalas
beg pakaian. "Jom ikut saya, nanti saya hantar awak ke UPM," dia menawarkan khidmat.
"Tak payah terima kasih banyak.. saya boleh naik bas,"

"Piah.. awak tak nak jumpa Intan ke?" apa? Aku memandang Zul lama. Zul senyum dan mengambil beg pakaian di tanganku. "Jom, ikut saya," Aku mengangkat bahu dan mengekorinya ke kereta. Amboi.. Satria lagi!

"Banyak duit awak sewa kereta?" Zul Cuma tersenyum dan memecut menuju ke arah Ampang. Tiba di sebuah kedai kereta dia berhenti di situ. Setelah bercakap-cakap dengan seorang lelaki dia kembali ke kereta.

"Jom, kita tukar kereta,"

"Eh.. awak ni biar betul.. jangan-jangan awak nie join sindiket kereta curi tak?" soalku was was. Zul Cuma tertawa.

"Ehh.. tolong sikit.. curi-curi tak main la.. jom!" Kami menuju ke sebuah Proton GTi yang masih bau kedai.

"Zul.. awak jangan main-main.. awak ada duit ke tidak nak sewa kereta ni?" soalku.

"Apa la awak ni Piah.. ingat saya ni cikai sangat ke? Awak selalu kata saya tak de keje kan? Ni la hasil saya melepak kat kampung selama ni.." Zul senyum lagi.

"Baik awak cakap betul-betul.."

"Saya join business jual kereta nie.. tapi saya nie jadi sleeping patner aje la.. bagi modal.." Zul senyum lagi lalu membukakan pintu kereta. Aku masuk walaupun masih blur. "Lain kali jangan judge orang melalui pakaiannya aje.. awak tau tak kenapa saya tak kerja? Pasal saya sayangkan rambut saya ni.. kalau kerja kena kerat.. ishh.. tak nak saya.." ujarnya.

"Habis tu.. penat ajelah awak belajar dulu.."

"Piah.. tak semestinya kita menggenggam sesuatu tu kita tak boleh buat job lain.. okey?" zul senyum dan membelok ke kiri. Tiba di sebuah restoran dia memberhentikan kereta.

"Jom, kita jumpa Intan," tanpa banyak soal aku menurut. Kami memesan makanan sementara Zul mengeluarkan beberapa biji pil dari poket seluarnya.

"Apa tu?" soalku.

"Estacy.." Zul senyum dan menelan pil berwarna merah jambu itu.

"Awak jangan.."
"Awak nie selalu buruk sangka kat saya la.." Aku mengangkat kening. Perangai tak pernah serius.. bagaimana aku nak percaya? Pandangan kulontar keluar.Hari ini hari Khamis, dah cuaca tidak begitu terik. Aku mengelamun.


Sebenarnya aku ingin terus ke Ampang. Aku ingin bersemuka dengan Mastura, pak ngah dan juga mak ngah. Aku tahu sejak gagal membolot harta arwah ayah pak ngah memang tidak menyenangiku. Apatah lagi pak usu yang jutawan itu menjaga kebajikan aku sepenuhnya. Tapi sejak terpaculnya perkataan anak pungut tempohari aku nekad. Andai kebenaran itu Cuma pak
ngah saja yang boleh menghuraikannya, aku rela biarpun dimaki hamun terlebih dahulu.

"Piah... jomlah kita blah.. Intan tak jadi datang.." Aku renung Zul
lama.

"Sebenarnya bukan nak jumpa Intan kan? Awak tipu saya ye?" Zul senyum.
"Sebenarnya dah lama saya nak jumpa dan makan berdua macam ni dengan awak, tapi awak tak pernah kasi chance.." Zul mengaku akhirnya. "Saya tak suka awak tipu saya tau.. sama macam awak tipu perempuan-perempuan yang pernah awak dampingi.."Aku bangun dan meninggalkan meja makan itu. Zul Cuma mengekori dari belakang.
"Sorry okey? Sekarang awak nak ke mana?"
"Saya nak ke Ampang, rumah Mastura,"
"Emm.. saya hantarkan okey?" Zul memecut laju menuju ke ampang.

Terbayang-bayang wajah Mastura yang bersih itu. Sampai hati kau kenakan
aku!

"Piah??" Mas terkejut beruk bila aku menjelma di hadapan pintu. "Zul??"
Sekali lagi Mas dalam kejutan bila melihat jejaka di sebelahku. Aku senyum sambil membuka kasut.
"Maghrib-maghrib tengok tv Mas.. tak sembahyang ke?" perliku.
"Siapa tu Mas?" suara garau kedengaran. Seketika kemudian pak ngah
muncul dari dalam.
"Berani kau datang sini bawak jantan ye?" sergah pak ngah.
"Apa pak ngah cakap ni? Piah tak faham.."

"Ohh... jantan inilah yang kau jumpa malam tu ye? Kerana jantan ini la kau ajar anak aku keluar malam?" Zul memandangku lama, turut tertanya-tanya apa yang pak ngah maksudkan.

"Pak Ngah.. Piah datang nie nak jelaskan hal yang sebenar.."

"Sudah! Jangan kau nak memburukkan anak aku pulak, "

"Baiklah.. kalau macam tu anggapan pak ngah Piah terima walaupun Piah tak bersalah.. tapi Piah nak pak ngah jelaskan pada Piah.. kenapa pak ngah kata Piah anak pungut?" soalku menahan gelora di hati.

"Errr.. Piah.. saya keluar dulu ye.." Zul tiba-tiba bersuara.

"Eh kalau kau nak pergi, kau bawak budak ni sekali, aku tak akan izinkan dia menginap di rumah aku ni," herdik pak ngah kuat. "Kau nak tahu sangat keturunan kau? Kau tu Cuma anak angkat, sebab tu harta peninggalan arwah abang aku tak layak kau dapat, faham? Sudah pergi dari
sini!" Ya Tuhan.. aku tidak sedar bila aku keluar dari rumah itu. Yang aku tahu aku sudah menangis di bahu Zul di dalam kereta. Kenapa setelah 23 tahun baru rahsia ini kuketahui.

"Piah.. sabarlah.. Piah percaya apa yang pak ngah cakap tu?" soalnya lembut. Aku mengangkat bahu. Kusut fikiran aku dengan apa yang terjadi.

"Tapi kenapa dalam surat beranak tertulis nama mak, nama ayah.. tapi kalau benar Piah ni anak kandung mak, masakan pak ngah cakap macam tu.."
Aku mengerut kening. Ehh.. sedapnye aku lepak lelama atas bahu dia! Aku segera mengalih kepala. "Sorry.." pintaku sambil mengesat pipi yang hampir kering. "Awak nak balik juga ke malam ni?" soalku. Zul angguk.

"Awak nak kemana ni? Biar saya hantarkan," Aku berfikir sejenak. Kemana lagi aku nak pergi?
"Awak turunkanlah saya kat mana-mana lrt.. pandailah saya nak hidup," ujarku.

"Piah.. apa kata kita balik ke kampung saja.. saya risau tengok awak ni.. balik pada nenek dan atuk awak, tanya mereka betul-betul.." aku merenung Zul. Untuk pertama kalinya aku melihat satu reaksi matang dalam matanya. "Saya tahu dan faham perasaan awak Piah, tapi kita kena
bertindak rasional.. jangan mudah patah semangat.. kita balik okey?"
pujuknya membuatkan aku mengangguk lembut.

"Zul, saya nak tanya awak sikit.. "
"Tanyalah.. banyak pun boleh.."
"Kenapa awak putuskan hubungan dengan Intan?" Zul senyum.
"Piah.. sebenarnya saya Cuma menganggap Intan sebagai kawan saja.. saya tak pernah memutuskan persahabatan Cuma Intan yang menyepikan diri setelah.." Zul menelan air liur sambil menjeling kepadaku.

"Setelah apa?" soalku.
"Setelah dia tahu siapa yang berada di hati saya sebenarnya.." Aku senyum sinis. Kalau dah dasar romeo.. "Awak tak nak tanya siapa orangnya Piah?" Aku menggeleng. "Saya dah muak dengan sifat awak ni Zul.. bertukar perempuan macam pakai baju.."
"Sekali lagi pembetulan.. saya tak pernah mempermainkan perempuan.. jauh sekali mengejar mereka.. Cuma seorang saja yang saya kejar tak dapat-dapat.." Zul tenang memandu. "I never get the chance to tell you something,"

"Chance? Awak nak cakap apa?"

"Saya dah lama admire kat awak," Mak!!!! Aku toleh muka ke arah lain Tak sanggup nak bertentang mata dengannya buat masa ini.

"Awak nampak tak gunung tu? Karang saya sumpah awak jadi kabel elektrik macam kat gunung tu baru awak tau.."

"Piah.. pandanglah saya Piah.." pintanya.

"Tak kuasalah!"

"Piah... ini permintaan terakhir.. tolong pandang saya.."

"Cakap macam esok dah tak boleh jumpa.."

"Entahlah Piah.. dah bertahun-tahun saya simpan perasaan ni baru sekarang dapat peluang. Kalau saya layan kawan-kawan awak yang nak berkenalan dengan saya tu semata-mata kerana awak Piah..Piah.. awak ambil ni," Zul menghulurkan sesuatu.

"Apa nie? Handset?" soalku sambil menyambut.

"Piah.. kalau awak rasa hati awak terbuka untuk saya, awak call saya.. please.. saya dah setkan contact no. saya kat dalam phone tu.. " ujarnya. Aku tersenyum.

"Apasal awak ni? Awak memang dah plan ke semua ni?" soalku.

"Entahlah Piah.. saya macam dapat rasa apa yang saya plan hari ni menjadi.. memang saya wish sangat jumpa awak hari ni.. bawa awak makan.. kasi handphone ni kat awak.." Dia merenungku lama.

"Zul.. awak nie kalau driving tu pandang la depan jangan pandang muka saya ni.." aku memberi amaran.

Tiba-tiba dari hadapan kelihatan sebuah traler sedang memotong.

"Zul!!" Satria GTi yang sedang laju tidak dapat dikawal. Stering bergegar dan melanggar divider sebelum berpusing dan terseret ke hadapan.

"Piah terjun Piah!" Jerit Zul. Aku panik. Tiba-tiba aku terasa terhenyak bila bumbung kereta tiba-tiba kemik. Aku rasa pandanganku kian kabur. Yang sempat aku capai cumalah jemari Zul yang kian kemas memegang tanganku....

Nama Piah bukan Sepiah seperti dalam surat beranak tu.Itu nama anak mak yang meninggal dunia selepas seminggu dilahirkan. Nama Piah yang sebenar ialah Serina bt Abdullah. Nama mak Piah Suhana Ishak. Bukan Mazidah Wahab nama mak. Mak tak tahu kenapa dia tinggalkan Piah di belakang kereta ayah sewaktu ayah menjemput mak di hospital. Nasib baik ayah sempat brek bila mengundur kereta. Kalau tak pasti mak juga akan kehilangan Piah. Mulanya memang mak nak laporkan pada polis tapi mak sayangkan Piah. Lalu mak palsukan Piah. Mak bakar surat beranak Piah yang sebenar. Mak memang tak mahu Piah tahu rahsia ni. Tapi mak dan ayah Cuma sempat besarkan Piah selama lima tahun sahaja. Selepas itu mak dan ayah terlibat dalam kemalangan dan membawa bersama rahsia itu. Cuma pada nenek dan pak ngah mak sempat ceritakan hal sebenar sebab mak bimbang masa depan Piah. Mak tahu Piah anak yang baik. Walaupun Piah bukan darah
daging mak tapi mak gembira adanya mak dan bapa mertua yang ambil berat diri anak mak sorang ni. Mak lega kerana adik ipar mak sanggup membantu menjaga kebajikan Piah. Tapi.. Piah jangan lemah semangat dengan dugaan ini. Mak tak mahu Piah menyusuli mak dan ayah di sini. Piah masih muda, kalau boleh Piah carilah ibu kandung Piah. Memang sukar setelah 23 tahun terpisah tapi mak amat yakin Piah akan bertemu dengan dia suatu hari nanti. Tapi Piah kena kuat.. Piah jangan cepat mengalah..

"Mak.. kenapa baru sekarang mak beritahu semua ni?" soalku dengan linangan air mata.

"Piah.." wajah emak tadi kian lesap dan hilang entah kemana bila suara itu menjamah telingaku. "Piah..." aku buka mata perlahan-lahan. Seorang doktor sedang tersenyum kepadaku. Kemudian beralih pula pada nenek, atuk, pak su, mak su yang duduk di sisi katil. "Syukurlah Piah dah
sedar..." nenek mengesat airmata yang menitis. Pipiku dicium bertalu-talu.

"Kenapa dengan Piah nek?"

"Piah accident, dah seminggu Piah koma tau.." jelas pak usu tenang. Akumeraba kepala yang berbungkus. Baru terasa berdenyutnya. Sakit. Kemudian aku terasa ngilu di bahagian dada. Ada jahitan panjang yang masih belum sembuh dan berselirat benangnya. Terasa pedih bila aku menarik nafas. Doktor itu terusan memeriksaku. Tiba-tiba aku terpandang sesuatu di sisiku. "Handphone?" soalku sambil menyentuh handset nokia 3250 yang masih elok itu. Cuma di bahagian hujungnya kelihatan tercalar sedikit.

"Telefon tu dalam genggaman Piah masa kejadian tu.."

"Nampaknya dia dah okey.. jantungnya juga berdenyut normal.. err.. saya rasa janganlah ganggu dia sebab dia masih belum betul-betul sembuh.." pesan doktor itu sebelum keluar dari bilik.

"Nek... janganlah menangis.. kan Piah selamat ni.."pujukku bila nenek tak henti-henti mengesat airmatanya.

"Nenek takut Piah pergi dulu dari nenek.." ujar nenek menahan sebak.

"Dah la tu mak.. Piah.. Pak usu balik dulu.. nenek ni dah berapa hari tak tidur risaukan Piah.. nanti esok kami datang lagi okey?" Pak usu mengucup dahiku sebelum memapah nenek keluar. Aku merenung siling. Aku koma? Masih terasa darah menyimbah dari kepalaku. Seraya itu juga Zul
memelukku erat daripada ditusuk bumbung kereta yang remuk. Selebihnya.. Trit!! Tritt! Handset itu tiba-tiba berbunyi.

"Hello.. Piah?"

"Zul.. awak di mana ni?" soalku lemah. Lagipun tak boleh cakap kuat-kuat.. rasa macam kena curah cuka luka-luka jahitan di dada.
"Awak okey Piah? Sorryla.. saya bersalah pada awak.."
"Awak macammana?" soalku.
"Saya selamat.. Piah.. maafkan saya ye?"
"Tidak selagi awak tak datang ke sini tunjukkan muka.."

"Piah.." suara Zul terputus di situ. Aku mengeluh lemah. Aku cuba sabarkan hati menanti telefon itu berdering lagi. Public phone mana yang dia guna tu? Tak sampai seminit dah menelan duit. Macammana keadaan dia?
Aku Cuma mengeluh dan kembali cuba melelapkan mata... Denyut pedih luka terasa bila hari semakin lewat malam. Sengsaranya terlantar begini. Doktor berkata aku antara insan bertuah kerana terselamat dalam nahas yang paling ngeri. Doktor sendiri tak dapat membayangkan bagaimana aku masih boleh diselamatkan sedangkan Satria itu tersadai di bawah traler.
hampir 8 jam pihak bomba berusaha mengeluarkan aku dan Zul sehingga kemalangan itu menjadi berita utama di dada akhbar.

Sengsaranya menanti hari hari untuk sembuh. Diam tak diam sudah hampir dua bulan aku di sini. Tapi Zul tidak juga muncul-muncul. Cuma seminggu sekali dia akan menelefon. Itu pun tak lama. Yang pasti setiap hari Jumaat selepas jam 12 malam dia akan menelefonku. Bila kutanya kenapa
Cuma hari Jumaat, katanya dia akan bersolat hajat, tahajjud dan sunat untuk mendoakan kesejahteraanku. Nasib Zul lagi baik, dia Cuma seminggu sahaja di hospital. Selepas itu dia sudah berada di rumah.

"Betul awak tak luka parah?"

"Ehh.. tengok oranglah.. saya kan hero.. tapi Piah.. saya tak tahu macammana keadaan awak. Saya tahu-tahu saja awak dah ditransfer ke Pantai, kalau tak saya boleh lawat awak hari-hari kat sini.."

"Tak apa.. awak telefon saya pun dah cukup.. mujur juga awak sempat kasi handset kat saya hari tu kan?"

"Simpanlah buat kenangan.. "

"Piah.. jantung awak okey?"

"Alhamdulillah.. agaknya nasib anak yatim ni memang Allah permudahkan Zul.. nenek cerita ada besi tajam menikam saya, mujurlah ada penderma yang bermurah hati memberikan jantung dia untuk saya. Kalau tidak awak tak akan dapat dengar suara saya ni lagi.."

"Jagalah diri baik-baik Piah.. bila awak nak keluar dari hospital?"

"InsyaAllah dua tiga hari lagi dah boleh balik. Nanti awak datang jumpa
saya okey?"

"Piah saya tak boleh cakap lama ni.. bye!" Talian terputus di situ. Aku tersenyum sendiri.

Selama berada di hospital ramai juga kawan-kawan sekampus datang melawat. Cuma pak ngah sekeluarga saja yang tidak menunjukkan muka. Marah benar pak ngah pada aku agaknya. Tapi.. aku teringatkan suara emak yang muncul sewaktu aku sedang koma dahulu. Jika benarlah aku bukan Sepiah Abdullah, kenapa nenek perlu merahsiakannya?

"Betul... Piah bukan cucu nenek. Piah anak kecil yang ayah Piah jumpa di belakang kereta sewaktu di hospital. Nenek memikul wasiat arwah memelihara Piah sampai dewasa.." akhirnya nenek bersuara juga. Setelah aku mengugut tidak mahu kembali ke kampung jika apa yang pak ngah kata
itu bohong. "Tapi Piah janji tak akan tinggalkan nenek dan atuk?" soal nenek. Aku angguk. Siapa lagi yang aku ada di dunia ini selain dari mereka.

"Sekurang-kurangnya Piah berterima kasih pada nenek dan atuk, serta pak usu kerana sudi memelihara Piah.."Tubuh tua itu kudakap erat.

MOTOR buruk atuk kupecut selaju mungkin. Aku tak boleh bersabar lagi. Sudah dua hari aku di rumah tapi bayang dia pun tak muncul. Malah bunyi motor dia yang brutal itupun tak kedengaran. Tepi simpang itu juga lengang, tiada lagi dia dan kawan-kawannya melepak seperti selalu. Sudah
dilanggar garudakah kampung ini? Dia juga sudah tak pandai mendail nombor telefon, agaknya tahu aku dah balik sihat walafiat macam ni! Takkan aku nak telefon dia! Tak kuasalah... buat malu jer.. tapi.. Tapi dia melampau sangat.. takkan nak kasi tudung pun guna pos laju.. alamat
pulak alamat rumah si Mail..

"Eh Mail!" Aku segera menghampiri bus stop di tepi jalan raya. Pemuda yang sedang termenung menanti bas tiba itu menoleh. Aikk... dah potong rambut? Apa jadi pada rambut panjang kesayangan dia dulu?

"Piah.. apa khabar?" soal Mail.

"Baik.. err.. awak nak kemana ni? Apa dah jadi pada rambut awak?" soalku sambil tersengih. Boleh tahan juga Mail ni dah smart-smart macam ni.

"Saya dapat masuk askar la Piah.. " jawab Mail.

"Ohh.. ehh awak yang hantar tudung guna pos laju ye?" Mail senyum.

"Zul yang suruh, saya menunaikan hajat dia aje.."

"Kenapa dengan si Zul tu? Suka sangat buat benda pelik dua tiga menjak ni.. Saya cari Zul ni.. awak tau tak dia ke mana?" Mail Cuma tunduk.
"Awak ni saya bertanya tau.. mana dia?"

"Dia dah tak ada kat kampung ni.." jawab Mail perlahan.

"Dia ke mana?" belum sempat aku menghabiskan ayat bas datang tiba-tiba.

"Okey la Piah.. saya pergi dulu," Mail terus meninggalkanku dengan seribu pertanyaan. Sampai hati Zul tak bagi tahu ke mana dia pergi. Setidak-tidaknya janganlah tinggalkan aku dengan tanda tanya!

"Piah.." Aku menoleh.

"Ehh.. mak cik.." aku segera bersalaman dengan wanita itu.

"Mujur jumpa Piah di sini... mak cik nak jemput Piah ke rumah malam ni.. ada kenduri arwah sikit.. lagipun ada sesuatu yang arwah tinggalkan sebelum dia pergi.." Aku renung wajah bersih Mak Lijah.

"Piah tak faham ni mak cik, siapa yang meninggal?" soalku hairan.

"Piah tak tahu ke Zul dah tak ada?" Apa??? Aku rasa seolah tidak berpijak di bumi. "Zul dah tak ada Piah.. dia meninggal sehari selepas masuk ke hospital.." Aku rasa pandanganku kabur. Air mata tiba-tiba terjun laju dari birai mata.


"Piah tak percaya mak cik, masa di hospital setiap minggu dia akan telefon Piah.. sumpah mak cik, Piah tak bohong.." Mak Lijah merentap lenganku dan melangkah laju ke arah kanan jalan. Kami meredah denai yang dirintis orang menuju ke sungai, satu-satunya jalan pintas menuju ke tanah perkuburan.


"Ini dia kubur arwah Piah.. " Aku terpaku. Pusara yang masih merah itu kuhampiri. Tulisan pada batu nesan itu kuamati.

"Zulkifli bin Razali.. dilahirkan pada 7 Januari 1974 kembali ke rahmatullah pada 7 Januari 2002.."

"Arwah ada berpesan pada mak cik, dia mahu Piah belajar bersungguh-sungguh kerana dalam kampung ni Cuma Piah dan dia saja yang berjaya ke universiti.. dia juga berpesan supaya Piah sentiasa ingat pada dia, jangan mudah kecewa dan kena tabah.. dia nak Piah tabah macam
dia.. dia begitu kuat melawan kanser otak yang dia hidapi sejak 2 tahun yang lalu.. dia pernah berkata dia tak mahu kalah pada dugaan.. selagi jantung dalam dada Piah tu berdenyut, selagi itulah Piah harus jadi macam dia.. dia yang dermakan jantungnya sekiranya apa-apa terjadi pada Piah sewaktu kemalangan itu. " Mak Lijah mengesat airmata yang membasahi pipi.

"Tinggalkan Piah di sini mak cik.." pintaku perlahan

Kolam air mata terasa tumpah. Zul.. sampai hati awak tinggalkan saya macam ni.. saya sangat perlukan awak sekarang.. saya memang perlukan awak! Nesan itu kupeluk sayu. Patutlah awak beriya-iya benar menunaikan hajat awak yang terakhir. Rupa-rupanya awak nak tinggalkan saya! Saya tak tahu selama ini awak meminati saya... dan saya tak tahu motif awak melayan kawan-kawan saya semata-mata kerana ingin merapati saya. Sungguh saya tak tahu.. saya takut dikecewakan kerana awak seorang yang amat menarik. Mungkin personaliti awak membuatkan awak diminati. Tapi hari ini.. awak tinggalkan saya selama-lamanya!

Suasana hening menghurung kawasan perkuburan itu. Terima kasih kerana beri saya peluang untuk hidup. Patutlah saya rasa awak sentiasa dekat di hati, sepanjang masa saya rasa awak di mana-mana.. rupanya awak berada dalam diri saya.. awak adalah denyutan hati saya! Tudung yang awak beri tu saya akan pakai.. bukan kerana awak tapi kerana awak engingatkan saya kewajipan sebagai seorang muslim.. Saya berjanji Zul.. saya akan jadi macam awak. Saya silap kerana memandang rendah pada awak.. sebenarnya awak adalah semulia manusia... sebaik-baik lelaki yang pernah saya jumpa. Yang pasti.. saya telah memberi cinta saya untuk awak.. namun kita tak kesampaian membina mahligai bahagia bersama.. kehilangan
awak ini adalah sesuatu yang pergi.. sesuatu yang saya dambakan dari dulu... semoga awak aman di sana.. Al- Fatihah!

-----TAMAT-----